
Testade på att baka lite härom veckan.
Vaniljfyllda munkar blev det!
Här är receptet på munkarna.
50 g smör
1 dl mjölk
25 g jäst
2 msk socker
0,5 krm salt
1 ägg
4,5 dl
1.Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i 3 dl av mjölet. Nu ska det bli en lös smet.
3. Rör ner smör, socker, ägg, kardemumma och resten av mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
4. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
5. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in äppelmos i munkarna.
Recept på munkarna är från ; http://www.recept.nu/hela-sverige-bakar/birgitta-rasmusson/berlinermunkar/ Recept på vaniljkrämen hittade jag här:
http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/leila-lindholm/leilas-vaniljkram/
Eftersom jag inte hade vaniljstång så tog jag 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj.